Міжнародна Академія Астронавтики присвоїла звання Почесного академіка Леонідові Кучмі

Новини

Міжнародна Академія Астронавтики, членом якої Леонід Кучма є з 2010 року, присвоїла йому звання Почесного академіка.

«Ранг почесних членів присуджується дуже рідко. Впродовж останніх 30 років його отримували лише вкрай видатні члени Академії – такі, як Валентина Ніколаєва-Терешкова, Ніл Армстронг, Луї Де Бройль, Юрій Гагарін та Джон Гленн. Ми дуже пишаємося тим, що на знак визнання багаторічної відданості Академії ця честь випала і Вам. Ви увійдете до історії Академії, і ми сподіваємось, що Ви продовжите підтримувати наші зусилля», – йдеться у вітальному листі на адресу Леоніда Кучми від Жана-Мішеля Контана, Генерального секретаря Міжнародної Академії Астронавтики.

Урочиста церемонія відбулася у Парижі вчора. Разом з другим Президентом України почесними академіками МАА стали друга людина на Місяці Базз Олдрін, учасник розробки першого французького супутника астрофізик Жан Бламон та астронавтка Жюлі Пейєт, яка нині є Генерал-губернатором Канади.

– Я вважаю цю нагороду визнанням не моїх особистих заслуг перед світовою астронавтикою, а того внеску, який робила та робить в освоєння космосу людством моя країна. Десятки тисяч українських вчених, конструкторів, інженерів роблять космос ближчим до людини протягом багатьох десятиріч. Космічна діяльність України вже давно стала у світі її візитівкою. Я дуже сподіваюся, що влада моєї держави розуміє важливість цього унікального статусу і що вона приділятиме достатньо зусиль заради його збереження. Для мене честь сьогодні бути тут, у товаристві найвидатніших представників світової астронавтики, в якості посла космічної України, – сказав Леонід Кучма.

Леонід Данилович Кучма присвятив космосу майже все своє життя. Більше тридцяти років він віддав Конструкторському бюро «Південне» (першим заступником генерального конструктора якого став у 1982 році) та виробничому об’єднанню «Південмаш» (генеральний директор у 1986-1992 роках). У цей період Леонід Кучма розробляв унікальні системи як оборонного призначення (наприклад, легендарна ракета СС-18 «Сатана» та проект «залізничного старту» СС-24 або «Скальпель»), так і цивільні (серед яких був «Блок Є» – система для висадки людини на поверхню Місяця та її повернення на орбітальний модуль).

Після приходу в політику Кучма зміг зробити космос одним із національних українських пріоритетів. Саме за його президентства Україна запустила свої перші супутники та отримала першого астронавта. У роки перебування Кучми на посту Президента Україна увійшла в першу п’ятірку країн світу за кількістю космічних запусків. Йому вдалося зробити Україну учасницею міжнародного консорціуму «Морський старт», для якого була розроблена ракета «Зеніт-3SL». Саме «Зеніт» вважає найкращим носієм світу після своїх власних розробок легендарний Ілон Маск.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: