Підсумки космічної діяльності країн світу в 2018 році від Олександра Железнякова

Актуальні статті та інтерв'ю

О.Б. Железняков,
академік Російської академії космонавтики ім. К.Е. Ціолковського

Енциклопедія “Космонавтика”

У минулому році в різних країнах світу стартували 114 ракет-носіїв, метою яких було виведення на навколоземну орбіту корисного навантаження різного призначення. Це на 23 пуску більше, ніж роком раніше. Вперше за 28 років кількість пусків носіїв в світі перевищило 100.

У чисельному «вираженні» 2018 й «пусковий» рік виглядає наступним чином:

З цього числа два пуски (1,7%) були аварійними. Ще кілька пусків розцінюються як частково-успішні.

З цих цифр видно, що аварійність в порівнянні з попереднім роком, знизилася більш ніж в три рази. І стартів було набагато більше, і ракети “билися” рідше. Хоча аварію РН “Союз-ФГ”, до речі першу за роки її експлуатації, з пілотованим кораблем “Союз МС-10” ніякими відсотками не зміряти.

На першому місці за кількістю пусків в 2018 році опинився Китай – 39 пусків (34,21% від загальносвітового показника). Це було очікувано. Ще в кінці 2017 року китайці заявили, що щорічно будуть запускати 40-41 носій. І практично виконали свою обіцянку.

Один з китайських стартів був аварійним. Але розбилася приватна ракета “Чжуцюе-1”. Це був її перший старт, тому що сталася невдача цілком логічна.

На другому місці ринку пускових послуг виявилися США – 31 пуск і 27,19% ринку. Всі старти були успішними. Як і роком раніше, американці зобов’язані цим показником Ілону Маску.

На третьому місці Росія – 17 пусків і 14,91% ринку. А з урахуванням трьох запусків РН “Союз-СТ” з космодрому Куру це 20 стартів і 17,54% ринку.

На четвертому місці – компанія “Аріанспейс” (фран. Arianespace). Юридично за нею 11 пусків і 9,65; ринку. Компанія збереже четверте місце навіть в тому випадку, якщо відняти три пуски російських ракет.

Індія запустила в минулому році 7 ракет, Японія – 6. У порівнянні з минулим роком порядок цифр змінився мало, хоча Індія і Японія “помінялися місцями” – в 2017 році п’ятими йшли японці, а індійці шостими.

У минулому році три пуски “записані” за Новою Зеландією, з території якої відбулися три запуски РН “Електрон”. Хоча вважати Нову Зеландію космічною державою можна тільки умовно. Що ми і будемо робити надалі.

Детальніше з результатами минулого космічного року можна ознайомитися в огляді за посиланням: word-версія

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: